“Jongens, waar zijn we precies naar op zoek? Welk onalledaags, opmerkelijk voorwerp speuren we op om ons vrijmarktuitje een doel te geven?” Vriend x stelde deze vraag toen we om 12 uur een koffie met moed nuttigden voor we traditiegetrouw de oranje Koningsdag begonnen.

Je moet wat te wensen hebben

Met een tamelijk brakke kop probeerden we ieder iets origineels te bedenken. Of toch gewoon iets nuttigs, iets waar je thuis nog wat aan hebt. Mijn voorstellingsvermogen was (nog) niet erg fantasievol, dus somde ik een inspiratieloos en mager lijstje op. Op één een tennisracket en op twee ‘iets voor op het balkon’. Hadden de andere drie meer te bieden?

Lees verder…

Heb ik een idee voor een tekst, dan start ik met typen. Creatief en ongestructureerd zet ik woorden en zinnen op een digitaal papier. Ik ben dan nog niet bezig met redigeren en daardoor staan er wel eens vreemde woorden in de tekst. Niet zelden schiet ik in de lach als ik mijn stukken nalees in de tweede schrijfronde.

Taal is leuker met nieuwe woorden

Eerder schreef ik over een vriendin die regelmatig verassende, nog niet bestaande woorden gebruikt voor (alledaagse) objecten. Een strooiwagen noemt zij bijvoorbeeld een zoutauto. Wanneer ik een creatief idee uitschrijf naar een tekst, ontstaan er bij mij ook nieuwe woorden. Niet zo zeer in mijn hoofd, zoals bij mijn vriendin gebeurt, maar midden in mijn tekst.

Lees verder…

Op maandagavond heb ik theaterles. Met nog zes anderen ontdek ik de beginselen van toneel en laten we alles wat ons de hele dag bezig houdt, even helemaal los. Dat is niet altijd eenvoudig, maar ontspannend op de intensieve manier. Snap je? Relaxed ontspannen doen we pas na de les, wanneer we bij de bar belanden.

Een biertje? Nu even niet…

Als iemand mij een biertje aanbiedt zeg ik niet vaak nee. Niet omdat ik dat niet kan, of omdat ik 24/7 naar een gele rakker verlang. Ik lust het graag en houd van de sociale setting waarin het mij brengt. Maar laatst, na de toneelles, weigerde ik toch tadalafil for sale. Om me antisociaal op een andere B te storten: die van Boek.

Lees verder…

Je creativiteit op gang brengen lijkt soms moeilijk, maar dat is het niet. Natuurlijk, als je geforceerd op ingevingen zit te wachten  duurt het allemaal erg lang. Maar onderneem je één van onderstaande activiteiten, dan kunnen de briljante ideeën zomaar komen binnenvallen! Eenvoudiger kan het niet.

1. Bezoek een museum

Ik ben laatst naar De Pont geweest, een museum voor hedendaagse kunst in Tilburg. Na anderhalf uur liep ik de deur weer uit met snoepzak voor thuis. Gevuld met heerlijke ideeën die ofwel gelijk toepasbaar waren of me doen dromen over de toekomst. Smullen maar.

Lees verder…

Soms loop ik hard, maar ik ben niet al te gedisciplineerd als het om sport gaat. Komt het op schrijven aan, dan vind ik hollen helemaal niet moeilijk. Lekker doorwerken voor klanten, dat kan mijn conditie makkelijker aan tadalafil cost. Maar wat als ik uitgehold ben, wat dan?

Ondernemen: het is hollen of..

Stilstaan, precies ja. Heb je net een week steeds tot in de avonduren zitten werken, is je agenda daarna ineens opvallend rustig. Angstaanjagend leeg zelfs, die bewoording weerspiegelt mijn ervaring beter. In gesprek met andere ondernemers kom ik erachter dat dit geen opvallende ervaring is. ‘Dat hoort er nu eenmaal bij.’

Lees verder…

Ze weet niet zo goed waarom ze het deed, maar ze deed het tadalafil 10mg. En ze doet het nog steeds. Een vriendin van mij gebruikt nieuwe woorden voor al bestaande dingen. Altijd creatiever dan dan wat we al kennen en vaak ook veel doeltreffender.

Woorden die je niet hoeft uit te leggen

Vroeger noemde ze een winterse strooiwagen al een zoutauto. Ging het over een huis voor oudere, bejaarde mensen? Dan praatte ze over een pensioenflat. En nog steeds verbaast ze me met nieuwe woorden, waarvan ze de betekenis nooit aan me hoeft uit te leggen. Haar woorden zijn namelijk meteen duidelijk, omdat ze gelijk een beeld in me oproepen.

Lees verder…

Als je denkt dat schrijvers nooit type- of spelfouten maken, dan help ik je bij deze uit die droom. Als ik aan het werk ga, dan bekladder ik mijn witte vel of vers geopende document met alle letters, woorden en zinnen die in me opkomen. Ik zet deze in een logische volgorde en ga er opnieuw mee spelen. Totdat mijn creatieve brein het werk (voorlopig) heeft gedaan en een eerste versie staat. Pas dan is er ruimte voor dat vieze woord: controle.

Pas na de creativiteit komt de controle

Zo kan het goed zijn dat ik in dat proces ‘zij’ schrijf, terwijl ik ‘zei van zeggen’ bedoel cheap tadalafil. Of dat ik maatregelingen type, een contaminatie van de woorden maatregel en regeling die me blijft achtervolgen. En subtieler wordt te allen tijde dan wel eens ten alle tijde. Tijdens die eerste versies is dit allemaal geen probleem. Je brein moet dan, zo heb ik inmiddels geleerd, vooral de ideeën laten stromen. Pas als je die eerste versie af hebt, is het tijd voor een scherpe controle. Dan let je op interpunctie, lengte van zinnen en het juiste gebruik van (spreek)woorden. En natuurlijk: op type- en spelfouten.

Lees verder…

Een geschreven brief, wanneer ontving je die voor het laatst? En wanneer was de laatste keer dat je er zelf goed voor ging zitten om pen op papier te zetten en je met het resultaat naar de brievenbus liep? Ik durf er geld op in te zetten dat dit lang gelezen is. En dat is ook bij mij het geval.

De drang om je woorden te delen

Als je het boek Letters of Note doorbladert, voel je als vanzelf de drang je woorden weer op papier te zetten en met anderen te delen. Of het nu gaat om een simpele boodschap, een duidelijk statement of de uiting van je diepe of minder diepe gevoelens. Deze bundel verzamelde brieven laat je zien dat alle gedachten meer waard worden wanneer je ze opschrijft. Voor een ander.

Lees verder…

Ontelbaar veel keuzes maken we. Wat we vanavond eten, hoe we ons haar doen en waar we naartoe gaan dit weekend. Maar ook kiezen we de school voor onze kinderen, zoeken de juiste zorgverzekering en besluiten een huis te kopen. Aanbod is er in overvloed. Hoe kiezen we daaruit? Of het nu gaat om kleine of grote keuzes, we vragen ons altijd af of we wel de juiste maken.

Bestaat de verkeerde keuze wel?

Ik geef toe, ik vind beslissingen maken lastig. Soms beland ik in een ware crisis. Op zoek naar een cadeautje voor een vriendin, ben ik zo een uur kwijt aan twijfelen. Koop ik die ene leuke theepot of ga ik toch voor die tijdschriftenbon? Niet voor niets ben ik fan geworden van het boek Whatever you think, think the opposite (Paul Arden). In deze bundel beschrijft hij op originele wijze een aantal slecht gemaakte beslissingen die een verrassend goede uitkomst kennen. Heerlijk zijn ze. Ze sterken mijn clichématige gedachte dat een slechte beslissing altijd nog beter is dan geen beslissing.

Lees verder…

Er zijn momenten waarvan je niet snapt, waarom je juist die onthoudt. Voor mij is dit er een: het moment dat wij in groep vijf onze eigen voorleeswedstrijd hielden. Bij meester Winfried in het noodgebouw van onze school schreven wij een verhaal af. Het begin las de meester voor en met je eigen fantasie bracht je het verhaal tot een einde.

Lekker hoor, dat voordragen (ahum)

Was jij benoemd tot één van de beste verhaalmakers, dan mocht je jouw versie delen met de rest van de klas. Midden voor de klas. Zo kon de rest van de klas je goed zien als jij je voordracht deed Go Here. Van de schrijfopdracht zelf was ik toen al fan. Maar die voordracht, zó in de belangstelling staan. Dat vond ik minder okay.

Lees verder…