Heb ik een idee voor een tekst, dan start ik met typen. Creatief en ongestructureerd zet ik woorden en zinnen op een digitaal papier. Ik ben dan nog niet bezig met redigeren en daardoor staan er wel eens vreemde woorden in de tekst. Niet zelden schiet ik in de lach als ik mijn stukken nalees in de tweede schrijfronde.

Taal is leuker met nieuwe woorden

Eerder schreef ik over een vriendin die regelmatig verassende, nog niet bestaande woorden gebruikt voor (alledaagse) objecten. Een strooiwagen noemt zij bijvoorbeeld een zoutauto. Wanneer ik een creatief idee uitschrijf naar een tekst, ontstaan er bij mij ook nieuwe woorden. Niet zo zeer in mijn hoofd, zoals bij mijn vriendin gebeurt, maar midden in mijn tekst.

Over hoe het woord drankjewel ontstond

Laatst typte ik een mailtje met daarin het woord drankjewel. Gelukkig las ik het goed na voordat ik het verstuurde. Zo ontdekte ik op tijd dat ik in plaats van dankjewel, drankjewel schreef. Had ik dat in mijn afsluitende zin laten staan, dan klonk het toch alsof aan het einde van mijn e-mail niet alleen mijn letters op waren, maar ook mijn glas wijn.

De ontdekking van mijn ‘nieuwewoordenschat’

Drankjewel dus. Ik moest gniffelen toen ik het zelf las. Ik vroeg me af of er vaker nieuwe woorden in mijn onvoltooide teksten begraven lagen. Vanaf toen lette ik tijdens het redigeren extra goed op: kon ik nog een nieuwe aanwinst ontdekken? Naast drankjewel ontdekte ik diezelfde week ook de woorden schrijnwerpers en achterklant en verleende er zelf een betekenis aan. Bij schrijnwerper dacht ik bijvoorbeeld aan een spotlight die de aandacht vestigt op iemand die daar juist heel zenuwachtig van wordt: een schrijnend gezicht. “Best leuk”, dacht ik, “dat uitbreiden van mijn nieuwewoordenschat!”

Whatsapp is een waardevolle woordenbron

Ik was aardig op dreef en raadpleegde extra bronnen voor nieuwe vondsten. Wat bleek: mijn whatsappgesprekken staan er vol mee. Vroeger toen ik nog sms’te deed ik over ieder bericht minstens 15 minuten. Ik las ze aandachtig door voordat ik ze verstuurde en ze waren correct. Met whatsapp verzend ik berichten voordat ik er erg in heb en mijn ‘fouten’ verstuur ik dus net zo snel. Gelukkig zijn onze regels voor whatsapp niet zo streng. En een fout getypt woordje hier en daar levert aardig vaak een grappig digitaal gesprek op.

Fouten maken heeft zo zijn voordelen

Nee, ik ben niet zo goed in typen. Maar juist doordat ik fouten maak, ontstaat er soms iets nieuws. Een ander woord, een rare situatie, in ieder geval een creatief voordeel. En juist dat gebruik ik in iets dat ik wel goed kan: schrijven.
Over neushaartrimmer, struisvogelpolitiek en andere samenstellingen arrow-right

arrow-left Liever een boek dan een biertje