“Jongens, waar zijn we precies naar op zoek? Welk onalledaags, opmerkelijk voorwerp speuren we op om ons vrijmarktuitje een doel te geven?” Vriend x stelde deze vraag toen we om 12 uur een koffie met moed nuttigden voor we traditiegetrouw de oranje Koningsdag begonnen.

Je moet wat te wensen hebben

Met een tamelijk brakke kop probeerden we ieder iets origineels te bedenken. Of toch gewoon iets nuttigs, iets waar je thuis nog wat aan hebt. Mijn voorstellingsvermogen was (nog) niet erg fantasievol, dus somde ik een inspiratieloos en mager lijstje op. Op één een tennisracket en op twee ‘iets voor op het balkon’. Hadden de andere drie meer te bieden?

De neushaartrimmer werd de focus van de dag

Het meest opmerkelijke dat door vriendin y (of is dat x?) werd genoemd, was de neushaartrimmer. Een beetje gek is dat voorwerp wel, en we (zij en ik) vonden het vooral ook een tof woord. De rest van de dag is de neushaartrimmer regelmatig in onze conversatie geweest. Niet omdat we het echt wilden vinden of kopen, maar omdat het leuke woord zijn eigen leven ging leiden. Het leven van een eendagsvlieg, dat wel.

Wat samenstellingen zo aantrekkelijk maakt

Waarom we het woord neushaartrimmer zo omarmden? Ik verklaar het als volgt: neushaartrimmer is een voorbeeld van een samenstelling. Een woord dat ontstaat wanneer je twee (of meer) woorden aan elkaar plakt. Samentrekkingen zijn leuk, je kunt er eindeloos mee variëren en gekke combinaties mee maken. Denk maar eens aan het zojuist verzonnen toetsenbordpoetsdoekje of dropveterdoosje. Of heerlijk ook: het al bestaande woord struisvogelpolitiek.

Zelf samenstellingen maken bevordert je creativiteit

Ik bedacht net tijdens het schrijven al twee woorden, dus echt moeilijk om nieuwe samenstellingen te maken is het niet. Kijk maar eens om je heen en koppel de dingen die je ziet aan elkaar. Letterlijk. Neem bijvoorbeeld twee of drie zelfstandige naamwoorden en verbind ze. Laat je inspireren (bijvoorbeeld door deze info over samenstellingen), stimuleer je talige creativiteit en rijg alles aan elkaar. Ja, ik heb er alweer twee: rugzakstandplaats en stopcontactbeschermhoesje. Op welke woorden kom jij uit?

De neushaartrimmer: niet gevonden, maar wel van genoten!

Natuurlijk hebben we de neushaartrimmer niet gevonden op de Utrechtse oranjemarkt. En al hadden we hem gevonden, dan hadden we hem waarschijnlijk niet eens gekocht. Maar de neushaartrimmer heeft ons wel een doel gegeven die dag. En nog meer: heel veel gelach!

 
arrow-left Ik ben niet goed in typen. En dat is een voordeel.